kasza jaglana z gruszkami

Współcześnie koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy produkty coraz to rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy jedliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie i naturalne towary. Z tego powodu coraz to częściej też szuka się zastępników w kuchni. Sól oraz tłuszcz zostaje całkowicie odsunięty od jadłospisu a towary dosyć ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. W szeregu przypadków zastępuje się je produktami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one identycznie dużo produktów odżywczych, jednakowoż organizm najzwyczajniej w świecie znosi je znacznie porządniej. Perfekcyjnym przykładem solidnego produkty jest kasza jaglana, która dawniej gościła na stołach niezwykle w wielu przypadkach a dziś niestety została zapomniana.

kasz jaglana z warzywami

Na szczęście coraz więcej ludzi lubi jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej właśnie kaszy. Dlaczego? Czym ona różni się od sztampowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to pytanie jest bardzo prosta – kasza jaglana to totalnie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, albowiem są to niezmiernie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Należy traktować ją trochę inaczej niż standardową, słynną nam kaszę, bo nie gotuje jej się wyłącznie tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu jakkolwiek jest tego warte, ponieważ wrażenia smakowe są w samej rzeczy fajne. Dlaczego jednak musimy zaciekawić się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma niezmiernie wiele należytych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny artykuł lub trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest bardzo należytym źródłem wybitnie wielu witamin z grupy B, ale nie wyłącznie, dostarcza bowiem też witaminy z grupy E, które niezwykle poprawiają pamięć i koncentrację a również dużo imponujących składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Prócz tego kasza jaglana to jest wybitnie bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje oraz w głównej mierze neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą wyraża? To imponujący sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza wybitnie odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, właśnie dlatego nadaje się dla chorych oraz bezsprzecznie dla dzieci, którym wbrew pozorom stosowny przyrządzona powinna bardzo smakować. Zawiera również krzemionkę, składnik okazjonalnie spotykany właśnie dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry i zapobiega odwapnianiu kości.